Omschrijving Massages

Ontspanningsmassage - Triggerpoint therapie - Tintelmassage - Hotstonemassage - Sportmassage

Onderstaand vindt u een omschrijving van de massages welke u kunt ondergaan bij Massage Praktijk Sartorius of cadeau kunt geven aan een ander. Uiteraard wordt bij elke massagevorm rekening gehouden met wat de cliënt prettig vindt en adviseer ik u graag.

Algemeen
Tijdens een massage worden alle lichaamsdelen die op dat moment niet behandeld worden met handdoeken afgedekt. Dit gebeurt in de 1e plaats zodat U behaaglijk en ontspannen op de tafel kunt liggen en op de 2e plaats zodat die lichaamsdelen op temperatuur blijven. Koelere lichaamsdelen krijgen een andere vertraagde stofwisseling wat met een massage nu juist niet de bedoeling is.
De praktijkruimte wordt op een behaaglijke temperatuur gebracht en is vrij van inkijk.

Alle massages betreffen zogenoemde hygiënische massages
en géén erotische massages.

 
Ontspanningsmassage
Massageduur: 30 min. - 120 min.

Toegepaste handgrepen:
(Rustig tot zeer rustig tempo, nadruk op wrijvingen zonder al te veel druk om vooral een zo groot mogelijke ontspanning te bewerkstelligen)
• Intermitterend drukken(drukken met tussenpozen)
• Effleurages(wrijvingen)
• Petrisages(knedingen)
• Uitstrijkingen(wrijving op peesmateriaal)
• Schuddingen(losjes bewegen en schudden van de spieren)

Het gejaag van vandaag de dag,
MOETEN MOETEN MOETEN... en nauwelijks tijd voor jezelf.
De boog voortdurend gespannen en het vreemd vinden als er af en toe 'iets' knapt...? Er is maar één ding wat werkelijk moet. Dat is tijd vrijmaken voor uzelf. De rest is allemaal bijzaak...

Iedereen verdient het toch om lekker ontspannen te kunnen genieten van weldadige aanraking? In vele zuidoostelijker gelegen landen dagelijks of wekelijks de normaalste zaak.

Ontspannen, in een aangenaam rustige, prettige sfeer eventueel met een achtergrond muziekje.
...even los en weg van de drukte van alledag.
...helemaal niets moeten, maar gewoon willen en durven.
...tijd voor jezelf nemen en ontspannen de dag vervolgen.

Gewoon genieten, dat kan voor iedereen.
Een ontspanningsmassage kan daar uitstekend bij helpen.

Naar boven

 
Triggerpoint therapie


Logo TriggerPointCoach
Vooronderzoek: 60-90 min.
Vervolgduur: afhankelijk van het vooronderzoek blokken van 30-60min.

Vooronderzoek:
Er vindt een uitgebreide anamnese plaats om samen met u de toedracht of aanleiding van uw pijnklacht te onderzoeken en te achterhalen. Hierbij wordt gekeken naar u als persoon in het heden en verleden. Vaak kan een oorzaak van uw onbehagen in een ver verleden blijken te liggen en in het heden een belangrijke rol spelen bij uw klacht. U kunt hierbij denken aan een vervelende val, een aanrijding(whiplash etc.) en dergelijke gebeurtenissen. Meer recent kunnen stress of overbelasting ook in belangrijke mate bijdragen aan onbehagen, wat tot uitdrukking kan komen in de vorm van lichamelijke pijnen. De anamnese heeft als doel een beeld te geven van u als persoon, uw bezigheden, uw sociale status, uw klachtenbeeld, uw (on)mogelijkheden en mogelijke oorzaken.

Na de anamnese worden de mogelijk betrokken spieren in kaart gebracht en onderzocht op Triggerpoints. Het mag voor u misschien een verrassing zijn dat de oorzaak van een pijnlijke plek wellicht een geheel andere locatie als de pijnplek, als oorsprong heeft. Zo kan een pijnlijke onderrug of kuit misschien zijn oorzaak vinden in de bilspieren.

De Triggerpoint therapie is erop gericht om samen met u onderzoek te verrichten naar uw klacht. Deze klacht door middel van onderzoek en gerichte, triggerpoint specifieke, massage te verminderen of weg te nemen.

Triggerpoint therapie: van klacht naar KRACHT !

Naar boven

 
Hotstonemassage
Massageduur: 45 min. - 90 min.
(zeer ontspannende massage waarbij gebruik wordt gemaakt van Warme Stenen(Hotstones). Als U verwent wilt worden met een echte ontspannende massage en het weldadige gevoel van de Warme Stenen op uw lichaam, waarbij ook met de stenen gemasseerd wordt, dan is dit een goede keuze.)

Toegepaste handgrepen:
• Intermitterend drukken
• Effleurages(ook met gebruik van de Hotstones)
• Uitstrijkingen(ook met gebruik van de Hotstones)
• Fricties(ook met gebruik van de Hotstones)
   (stevige lokale massagetechniek, meestal met vinger(s) of duimen)
• Picotements(huidprikkelingen/kriebelingen)
• Schuddingen

Terwijl de stenen "au bain marie" in het warme water energie opdoen, wordt de behandeling geïnitieerd met een lichte ontspannen massage. Hierbij worden de huid en de onderliggende weefsels al wat geactiveerd en de basisolie met de etherische oliën worden opgebracht en lichtjes ingemasseerd. Er wordt vervolgt met het aanbrengen van de Warme Stenen op de voorbehandelde lichaamsdelen waarna deze hun weelderige werk kunnen doen. De opgelegde stenen worden afgedekt met handdoeken.

De doorbloeding wordt gestimuleerd, de bloedruk stijgt lokaal, de plaatselijke temperatuur verhoogt en de etherische oliën trekken versneld in de huid, waarbij zij hun heilzame werking in de onderliggende weefsellagen verrichten. De stofwisseling wordt verhoogd en de warme uitstralende energie naar de onderliggende weefsels en organen verricht haar fysieke en psychische harmoniserende en helende werking.

Al naar gelang de behandeling worden de voorgaande stappen op de andere lichaamsdelen herhaald.
Nadat alle te behandelen lichaamsdelen met stenen zijn belegd kan er eventueel een rust/werkings moment in acht worden genomen. De Warme Stenen krijgen de tijd om hun heilzame werk op de onderliggende weefsels te verrichten.

Vervolgens worden de stenen van de initiële plaats verwijderd, waarna massage met één of twee Warme Stenen plaats kan vinden. Na de Warme Stenen massage kan het lichaamsdeel weer met nieuwe Warme Stenen worden belegd. De voorgaande stappen kunnen op de andere lichaamsdelen weer worden herhaald. Overwegend lichte tot middelmatige druk.

Hotstones - Warme Stenen, een heerlijke weldaad!

Naar boven

 
Tintelmassage
Massageduur: 30 min. - 120 min.

Toegepaste handgrepen:
• Intermitterend drukken
• Effleurages
• Uitstrijkingen
• Chakra punten(cirkelvormige wrijvingen)
• Picotements(huidprikkelingen/kriebelingen)
• Schuddingen

U kent ze wel: onze zintuigen. De ogen voor het zien, de oren voor het horen, de neus, voor het ruiken, de tong voor het proeven. Zintuigen die waarnemingen van buitenaf omzetten naar prikkels voor binnenin. Deze prikkels kunnen dan weer reacties bij ons oproepen.

Toch vergeten we in dit rijtje vaak onze grootste en belangrijkste zintuigen te noemen: onze huid, voor het belangrijke voelen en onze gedachten, die zich laten meeslepen door alle prikkels die zij ontvangt van al onze andere zintuigen.

De Tintelmassage is een grotendeels intuïtieve massage met veel picotements. Uw gevoel(zenuwuiteinden) prikkelend. Uw hoofd kan ook behandeld worden.
Veel mensen ervaren gekriebel door hun haar en over hun hoofd als een heerlijke sensatie! Overwegend lichte druk met mogelijke intensiteits pieken zonder een vaste volgorde. Kan muzikaal ritmisch.
U krijgt er rillingen of kippenvel van? Prachtig!
Zo lang U dat maar prettig vindt zeg ik:
"Hoe meer, hoe beter!"

Naar boven

 
Sportmassage
Massageduur: 30 min. - 60 min.
(activerende of ontspannende massage volgens een bepaald patroon waarbij de nadruk ligt op de onderliggende spieren, kan prima op indicatie of naar aanleiding van een bepaalde klacht uitgevoerd worden)

Toegepaste handgrepen:

Activerend (pré/voor activiteit)
(Verhoogd tempo, nadruk op cirkelvormige en dwarse grepen, vergroting van de doorbloeding)
• Intermitterend drukken
• Effleurages
• Petrisages
• Uitstrijkingen
• Fricties
   (stevige lokale massagetechniek, meestal met vinger(s) of duimen
    Bij pré-activiteit:
    als extra stimulatie, nooit intensief op nog te belasten spieren)

• Tapotements(trommelen/kloppen)
• Huidplukken/rollen
   (bij verklevingen en mobieler maken van de huidlagen)

Ontspannend (pré/voor of post/na activiteit)
(Rustig tempo, nadruk op lengtegrepen, herstel van de weefsels.)
• Intermitterend drukken
• Effleurages
• Petrisages
• Uitstrijkingen
• Fricties
   (wegmasseren van ophopingen en/of verdikkingen in gebruikte spieren)
• Schuddingen

Afgezien van het type sportmassage(activerend of ontspannend), kan ook naar het moment van sportmassage worden gekeken. Het moment bepaald vaak ook het doel ervan.

Pre-activiteits massage:
Deze activerende massage kan plaats vinden vóór een wedstrijd/inspanning.
Doel: Activeren van spieren/doorbloeding. Het lichaam, of delen daarvan, voorbereiden op de komende inspanning.
Echter: Een ontspannende pré massage is ook mogelijk. Als er bijvoorbeeld sprake is van een (te) hoge wedstrijdspanning waardoor blokkades/verkramping in de spieren kan optreden. In dat geval zal het doel juist losmaken/schudden van de spieren en het ontspannen van de sporter het doel zijn.


Inter-activiteits massage:
(Combinatie van pré en post, vooral lengtegrepen, schuddingen)
Deze vindt plaats tussen wedstrijden of inspanningen in.
Doel: Vermoeidheids & krampbestrijding. Afvoer van afvalstoffen en vochtophopingen. Losschudden/ontspannen van de spieren.

Post-activiteits massage:
Deze vindt plaats ná een wedstrijd of andere fysieke inspanning.
Doel: Afvoer afvalproducten & dehydratie (vocht afvoer) vanuit spieren. De normale spierspanning herstellen na een zware lichamelijke inspanning door de afvalstoffen en vermoeidheidsstoffen af te voeren. Hierdoor kan spierpijn worden verminderd, weggenomen of zelfs voorkomen.
Deze massages kunnen vanaf 30 min. tot enkele dagen ná de inspanning ondergaan worden. Direct ná de inspanning dient het lichaam het beste eerst even tot rust te komen, alvorens U een massage kunt laten uitvoeren.
Post-activiteits massages kunnen de tijdsduur voor het herstel van de weefsels en de tijdsduur van eventuele spierpijn aanzienlijk verkorten.

Passiviteits massage:
Deze vindt plaats tijdens een activiteits of sportloze periode.
Doel: Instandhouding of bevordering van de algehele lichamelijke conditie of het algehele lichamelijke welbevinden van iedereen die deze behandeling ondergaat.

Naar boven